Pokrov motorja iz steklene tkanine

Pomembne informacije, pomoč, vprašanja&odgovori začetnikom z modeli letal/helikopterjev

Moderatorji: Pisaneli, luigidon, JKSniper, alien2108

Odgovori
Uporabniški avatar
Stari89
Razpravljalec
Prispevkov: 96
Pridružen: 19 Jun 2005, 17:20
Kraj: Brežice

Pokrov motorja iz steklene tkanine

Odgovor Napisal/-a Stari89 »

Živjo, zanima me, kakšen bi bil najboljši pristop k izdelavi pokrova motorja iz steklene tkanine za WW2 combat letalo?

Če prav razumem, se najprej naredi pramodel, nato se položi tkanino in lepo premaže z epoxy smolo? Naslednji dan se odstrani pramodel in vse skupaj brusi brusi brusi brusi brusi?
Kateri material za pramodel?
Kako obarvati končni izdelek? Je oracover sprejemljiv, ali ga lahko obarvam kar z maketarskimi barvami?

Hvala!
LP, Damjan

Run, live to fly, fly to live, do or die! Run, live to fly, fly to live. Aces high.
Uporabniški avatar
Stari89
Razpravljalec
Prispevkov: 96
Pridružen: 19 Jun 2005, 17:20
Kraj: Brežice

Re: Pokrov motorja iz steklene tkanine

Odgovor Napisal/-a Stari89 »

Najlepša hvala, ravno to sem iskal!
Uh... postopek mi deluje še večji bavbav, kot sem si sprva predstavljal. Če v okolici namerava kdorkoli v kratkem izdelat kaj podobnega, se toplo priporočam za ogled in kako lekcijo. :)
Je možna alternativa pokrov iz lesa (malce debelejša balsa pod koti, nato pa brus brus brus)? Ali že streljam kozle?
LP, Damjan

Run, live to fly, fly to live, do or die! Run, live to fly, fly to live. Aces high.
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13473
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Re: Pokrov motorja iz steklene tkanine

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Na voljo imaš še bolj preprosto metodo, brez kalupa.
Iz stirodura ali stiropora izdelaš obliko pokrova motorja, to potem čim bolj gladko oblepiš z lepilnim trakom, da skriješ stiropor. Potem daš preko tega "pozitivnega kalupa" par slojev steklene tkanine... seveda vsako posebej dobro prepojiš z epoksidno smolo. Vsak naslednji sloj daš preko prejšnjega, ko je na njem smola že zaželirala, sicer se ti bo ta preveč vozila sem in tja po modelu. trije do štirje sloji tkanine bi bili dovolj..razen, če bo povrsina potrebovala kaj več brušenja, potem pa daš kakšen sloj več. ~80 gramska tkanina bi bila v redu. Potem enostavno izdolbeš stiropor in lepilni trak ven iz laminiranega izdelka.
Pokrov motorja pokitaš, pobrusiš in pobarvaš.
Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6864
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: Pokrov motorja iz steklene tkanine

Odgovor Napisal/-a Krist »

Opisal bom postopek izdelave pokrova motorja iz steklenih vlaken za manjši model, kjer je masa še tako pomembna.
za manjši pokrov potrebujemo ustrezen model pokrova iz stirodurja. V kolikor hočemo imeti spredaj res lepo okroglo odprtino z močnejšim robom, je smiselno izdelati neke vrste rebro iz vezane plošče ali vitroplasta. Nato obroček rahlo prilepimo na stirodur in model do konca obdelamo. Ko je kalup obrušen, sledi lepljenje 5cm širokega selotejpa nanj, tako da bomo lažje ločili odlitek od stirodurja. Pri temu moramo paziti, da selotejp ne prekriva obročka. Dobro je tudi malce porezati stirodur pod kotom 45° ob obročku, tako, da lahko smola steče v utor in močneje zlepi skupaj obroček s ostalim pokrovom.
Ko je smo to opravili, sledi priprava materiala za laminacijo. Za manjši pokrov pridejo v poštev predvsem lažje tkanine. Najbolj primerne so 25,50 in 80 g/m2 tkanine. Spodaj damo bolj grobo tkanino, po vrhu pa najfinejšo. Tkanino ukrojimo tako, da potekajo vlakna pod kotom 45° glede na smer leta, ker jih bo veliko lažje polagati na model iz stirodurja.
Kroj pa mora biti toliko velik, da prekrije eno polovico pokrova in gleda nekje 5-10mm čez polovico. Za eno stran rabimo nekje 3-5 plasti, odvisno od uporabljene tkanine. V primeru, da delamo samo z 25g tkanino, je bolje uporabiti 5 plasti, v primeru, pa da imamo 8g in 25g tkanino, damo spodaj eno plast 80g tkanine in po vrhu 2 plasti 25g tkanine.
Za manjši pokrov potrebujemo še nekje 12-15g epoksidne smole, mali ploščati čopič (8 ali 10), lateksove rokavice, tehtnico z možnosto merjenja na 0,1g natančno, lonček za smolo, wc papir za brisanje odvečne smole, mali primež.
Pred odlivanjem pokrova je dobro model fiksirati v primež, za to je dobro ulepiti v model kako močnejšo letvico iz smreke ali kakega drugega tršega lesa in vse skupaj vpeti v primež, tako da je vsaj nekje 5-10cm model odmaknjen od primeža, ker bomo drugače težje nanašali vlakna na model.
Najprej stehtamo in dobro zmešamo skupaj obe komponenti epoksidne smole v razmerju, ki ga predpisuje proizvajaec. Tukaj je potrebno biti zelo natančen! Ko imamo smolo zmešano, odvzamemo mali delež smole in mu primešamo otroški puder ali mikrobalone in zapolnimo utor med obročkom in modelom. Potem smolo s čopičem na tanko nanesemo na model in šele nato položimo prvo plast tkanine z ene strani. S čopičem previdno pritiskamo tkanino ob model, tako da se nam ne vozi po modelu in da iztisnemo ves ujeti zrak med tkanino in modelom. V kolikor je smole na nekaterih mestih premalo, jo po malem dodajamo s čopičem na površino. Ko imamo eno polovico položeno, položimo še prvo plast vlaken na drugo stran. Vlakna naj se prekrivajo vsaj nekje 5-10mm. Sledi druga plast fine tkanine, ki jo položimo na tisto stran, ki smo jo prvo začeli, postopek se ponavlja, dokler ne položimo vseh plasti tkanine na trup. Na koncu še preverimo, če se je kje pojavil kak zračni mehurček in če je vse uredu, lahko previdno obrišemo odvečno smolo z wc papirjem, tako, da dobimo lep svilen lesk tkanine. Če je smole preveč ali pa se pocedi po odlitku, jo bomo zelo težko pobrusili.
Ko smo končali z laminacijo, pustimo pokrov, da se posuši. To ponavadi traja nekje 24 ur, lahko pa zadevo malce pospešimo, če vse skupaj damo nekoliko bliže radiatorju. V temu primeru, se lahko smola strdi tudi v nekje 8 urah (sam ponavadi počakam vsaj 24 ur, tako da je zadeva res suha).

Ko je bil model suh, ga najprej grobo pobrusimo z vodobrusnim papirjem 220 na koncu pa uporabimo fini brusni papir nalepljen na gobico (uporabljajo ga v lesni industriji za brušenje laka). Potlej previdno spraskamo luknjo v stirodur in vanjo ulijemo malce acetona ( nekje za en ali dva zamaška od bibite), da stopi preostali stirodur in na koncu previdno potegnemo ven selotejp.
Sledijo le še odprtine v pokrovu. Najbolje jih je narediti s pomočjo šablon. Šablone izdelamo iz samolepilne folije ali ličarskega selotejpa. Potrebujemo negative odprtin. Nalepimo jih na želena mesta in z gravirnikom previdno izrežemo odprtino. Nato si pomagamo z brusnim papirjem in finimi pilicami, da obdelamo odprtine. Ko smo izdelali vse odprtine, sledi kitanje pokrova, najbolje je to storiti z špric kitom v spreju, ki ga nanašamo v več plasteh in vmes brusimo z finim brusnim papirjem. Ko smo zadovoljni z kitanjem, samo še pobarvamo pokrov. Sam to najraje storim z barvo v spreju. Raje več tankih nanosov, kot en debel.
To je to.
wlah
Razpravljalec
Prispevkov: 103
Pridružen: 10 Dec 2011, 17:04
Kraj: Ljubljana

Re: Pokrov motorja iz steklene tkanine

Odgovor Napisal/-a wlah »

Krist hvala za tako natančen opis. Sam imam za popravit nos na mojem piperčku, ki je rahlo napokan. Zdaj sploh nimam več nobenih vprašanj razen tega, ali preskočiš tisti korak iz baby pudrom, če ne daješ lesenega obročka na začetku? Zakaj v tem primeru Baby puder sploh pomaga?

Hvala, LP
Lepo se imejte, pa veliko se smejte!
Krist
Dr. Modelar
Prispevkov: 6864
Pridružen: 09 Jul 2005, 05:22

Re: Pokrov motorja iz steklene tkanine

Odgovor Napisal/-a Krist »

Puder ti služi kot polnilo, lahko uporabiš tixe, micro ballons, bombaž,...
Najprej zlepi zadevo skupaj, potem pa razpoke pobrusi, da bodo vtori, na koncu pa kvadratki tkanine in s čopičem prepojiš vse skupaj s smolo. Je bil ta postopek tudi že opisan na forumu. Glej poste uporabnika pisanelli.
Odgovori

Vrni se na Oddelek za začetnike