Kako obdržati kakovost posnetkov

Fotografiranje z modelom iz zraka

Moderator: Pisaneli

Odgovori
Ultralajt
Dr. Modelar
Prispevkov: 13475
Pridružen: 15 Nov 2004, 17:57
Kontakt:

Kako obdržati kakovost posnetkov

Odgovor Napisal/-a Ultralajt »

Želel bi, da napišete svoje izkušnje ali priporočila, kako postopati, kakšne prijeme uporabiti in s kakšnimi programi in nastavitvami izdelati video datoteke, ki bodo po nalaganju na youtube, vimeo ipd..., obdržale čim večjo kakovost slike, ob neki razumni velikosti.

V glavnem, meni ne rata......
zato bi bil vsak koristen napotek dobrodošel!


Mitja
Uporabniški avatar
denys
Freak
Prispevkov: 681
Pridružen: 06 Jun 2007, 16:23
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a denys »

Best Formats for Uploading

YouTube can accept almost any video format for upload, but for most users we have found the following settings give the best results. Here's a summary of the audio and video specifications you need for the best results on YouTube.

* Video Format: H.264, MPEG-2 or MPEG-4 preferred
* Aspect Ratio: Native aspect ratio without letterboxing (examples: 4:3, 16:9)
* Resolution: 640x360 (16:9) or 480x360 (4:3) recommended
* Audio Format: MP3 or AAC preferred
* Frames per second: 30
* Maximum length: 10 minutes (we recommend 2-3 minutes)
* Maximum file size: 1 GB
Vir

Dober in enostaven zastonjski program za konvertiranje je AviDemux. http://fixounet.free.fr/avidemux/
Za najboljšo kvaliteto pri rekodiranju je potrebno izbrati 2pass v nastavitvah kodeka.
Uporabniški avatar
pegasus
Dr. Modelar
Prispevkov: 2847
Pridružen: 14 Okt 2002, 01:00
Kraj: Heidelberg

Odgovor Napisal/-a pegasus »

Stvar ni enostavna. Predvsem zahteva precej izkušenj in nekaj znanja.

Najprej na svoji kameri nastaviš največjo možno kvaliteto. Ponavadi ti že te male bedne kamerce same delajo neko stiskanje videa, kar niti izklopiti ne moreš. Zato vsaj poskrbiš, da je source kvaliteta najboljša možna.
Potem video predelaš, obrežeš, zlimaš, zmontiraš etc. To vključuje dekompresijo videa v raw frejme in potem ponovno kompresijo v nekaj bolj prenosljivega. Tu ti pomaga, če veš, kaj tvoja kamera da največ od sebe, ker nima smisla za končni rezultat nastavljati boljše kvalitete kot je bil source.
Kateri parametri so pomembni za "kakovost" videa ... V prvi vrsti izbran kodek (algoritem, po katerem se video stiska) in bitrate (količina podatkov, ki bi jih želeli v rezultatu). Pri kodekih je danes nekako "industry standard" postal H264 (čeprav ima svoje patentne probleme, zato se kot njegova alternativa prijemlje VP8). Daleč najboljša implementacija H264 stiskanja je opensource knjižnica x264. Kako si jo namestiš, pogooglaj. Kako tvoj priljubljeni video editor prepričaš, da jo uporablja, pogooglaj. Bitrate nastaviš največ toliko, kot ti ga zmore kamera, da dobiš "arhivski" material za domačo uporabo, za na web pa ustrezno manj. Zadovoljive kvalitete so že tam nekje od 300Kb/s naprej, za 720p HD ima youtube 2Mb/s. Ta cifra je tudi odvisna od kadrov - za veliko akcijskih scen z veliko gibanja boš hotel imeti večji bitrate.
Končno velikost videa oceniš približno tako: (video bitrate + audio bitrate) * čas v sekundah. S tem se orientiraš glede želene velikosti video fajla in kasneje časa uploada na web.

Od daleč je to to, seveda pa je tu spodaj še za nekaj doktorskih disertacij detajlov.
Odgovori

Vrni se na Aerofotografija