Začetnik - nabava modela na nitro

Moderatorji: jannyy, mihec87, Vuga

Odgovori
pleško
Začetnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 29 Apr 2011, 10:17

Začetnik - nabava modela na nitro

Odgovor Napisal/-a pleško »

Zdravo, sem popoln začetnik na področju modelarstva na splošno, sedaj se pa odločam da bi vzel enega od THUNDER TIGER avtov na nitro pa me mal firbec kakšne so prednosti/slabosti nitra proti električnim avtom ter če ima kdo izkušnje z to znamko (dobre/slabe). Prosim za čimveč informacij ker cene še vedno niso najnižje za nov hobi - hvala
davor175
Začetnik
Prispevkov: 27
Pridružen: 17 Apr 2011, 11:19

Odgovor Napisal/-a davor175 »

Če nimaš denarja da bi dajal za 5L nitra po 50€, ti svetujem, da razmisliš o električnih modelih. Sicer te na začetku mogoče pride malo več, da si nabaviš vso opremo ampak so na dolgi rok verjetno cenejši.
Tudi pri elektro modelih so pospeški brutalni, razlika je samo v zvoku, ker pri elektro modelih slišiš večino samo transmisijo in rahlo piskanje elektromotorja in sklopke.

Kaj več ti pa lahko pove kdo, ki se s tem ukvarja že dolgo, jaz sem tudi še med začetniki.
azimut81
Razpravljalec
Prispevkov: 64
Pridružen: 07 Jan 2011, 15:27
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a azimut81 »

Tudi js sm začetnik, bil sem v isti dilemi. Pred kratkim sem kupoval tc in sm si strašno želel nitrota. Po dolgem razmisleku, parih vožnjah z elektro in parih vožnjah z nitrom, sem ugotovu da je elektro scena PRIHODNJOST.

Res se mi še vedno dopade vonj po metanolu a ko sm probal tc s konkretnim brushless elektromotorjem in lipo 3s baterijo, je bil nitro avto pozabljen v trenutku.. TO JE MOJE MNENJE !

Tako, zdej bom pa izkoristu priložnost in se zahvalu za vso pomoč ANDRAŽU, ALEŠU, GOCOTU IN EKIPI IZ FORUMA.
Uporabniški avatar
obadek
Tekmovalec
Prispevkov: 366
Pridružen: 07 Mar 2010, 18:57
Kraj: Okolica Kranja - Preddvor

Odgovor Napisal/-a obadek »

Če si pameten izberi elektro je bolš in cenejš, pa še voziš lahk povsod ne da bi koga kaj motilo.
Dans imajo brushless pogoni veliko bolj brutalne pospeške kot nitro, vrjam govorim iz izkušenj.
Na začetku je investicija malo dražja na dolgi rok pa krepko cenejša. Batarija stane v hk okol 25-30$ in zdrži okol 260 ciklov, nitro pa kantica 50€ in imaš za cca 30 voženj.
LP
Spoštuj mnenje drugih in drugi bodo spoštovali tebe!
mihec87
Dr. Modelar
Prispevkov: 3864
Pridružen: 24 Jan 2005, 18:57
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a mihec87 »

Kar se stroškovno tiče je tako gorivo za nitro motorček je cca 39eur 4L kanglica, eden tank ponavadi zadostuje za cca 10min velik pa je 1,5dcl, kar zna ob precej pogosti vožnji biti kar drago.
Za elektro je na začetku dražje saj potrebujemo boljši polnilec ter baterije s tem da baterije zadostujejo za recimo 200 polnjej ponavadi nekaj več.
Nikakor pa nisi pri elektro pogonu prikrajšan za pospeške ali moč z prihodom brezkrtačnih pogonov so celo boljši kot pri nitro.

Potem kar se tiče vzdrževanja, pucanja je pri obeh isto s tem da pri nitro modelu je potrebno vsake toliko očistiti ter naoljiti filter.

Elektro model samo vštekaš ter pelješ,pri nitro motorčku je potreben grelec svečke(na začetku da svečka zažari ter vžgemo motor) ter potem ob večjih spremembah vremena(skoraj vedno) je potrebno nastavljanje motorja za optimalno delovanje(na začetku zna biti to zelo tečno potem ko se navadiš pa ni več tak problem).

Potem velik del pri vsem skupaj je hrup oz glasnost nitro motorčka,če imaš namen vozit v naselju potem znajo biti težave z kakšnimi sosedi..

Je pač tako nekaterim je elektro bolje nekateri pa imajo radi da se še malo dere zraven stvar posameznika v glavnem je pa dobro pretehtati vse možnosti.

Sam zase dvomim če bi tako užival z elektro modelom kot modelom na notranje izgorevanje saj vonj ter zvok naredita oz dodata svoje.
Modelarji smo kot trobentice,ko skopni sneg ter pride pomlad, pokukamo na plano..
Uporabniški avatar
rcmarko
Razpravljalec
Prispevkov: 91
Pridružen: 10 Mar 2010, 22:50
Kraj: Pernica,Slovenija
Kontakt:

Začetnik-nabava modela na nitro

Odgovor Napisal/-a rcmarko »

Tako kot je rekel Mihec-stvar okusa. :D Jaz sem na primer pristaš nitra 8) in ga nebi zamenjal za kaj drugega [-X . Saj je elektro tudi dober, sploh zdaj z brezkrtačnimi motorji, samo ni tistega adrenalina, ker nimaš kaj poslušat :( . Zamisli si reaktivca, ki leti pa ga sploh ne slišiš #-o. Kaj pa boš ti nabavil, pa se moraš sam odločit, ker okusi so različni ne glede na ceno :-k .
lp MB

ni ga čez nitro
Odgovori

Vrni se na 1:10 Cestni